Afzonderen van de wereld

In mijn vorige post had ik het over Anne Frank en haar noodgedwongen onderduiking, waarin ze afgezonderd werd van de wereld en van haar sociale contacten. Zoals we allemaal wel weten is het belangrijk om in ons kot te blijven. Waarin we onszelf even moeten afzonderen van de wereld en enkel via sociale media, of vanop een afstand kunnen communiceren. In deze post zal ik het ook hebben over kluizenaars, mensen die zich bewust gaan afzonderen van sociale contacten.


Wat zijn kluizenaars?
Kluizenaars worden ook heremieten genoemd. Een kluizenaar is een religieus persoon die zich afzondert van de maatschappij. De reden van deze afzondering is om zich volledig tot God te kunnen richten. Wanneer ikzelf over kluizenaars nadenk dan komt er onmiddellijk een stereotiep beeld van kluizenaar in mijn hoofd. Dit is een stereotiep waar denk ik de meeste mensen een beeld over hebben.

Kluizenaar Gabriel Bünge
Naast deze nogal religieuze betekenis word in de volksmond het woord kluizenaar ook gebruikt om een bepaald persoon te beschrijven die zich doelbewust afzondert van zijn omgeving en de maatschappij, zo zie je dat er niet altijd een religieuze reden moet achter verschuilen.
Waar komen ze vandaan?
Als we eeuwen terug gaan in de tijd zien we daar al enkele individuen die als kluizenaar beschouwt worden, we bevinden ons hier in de 2de eeuw. De eerste kluizenaren waren te vinden in Egypte. Toen waren kluizenaars nog niet de kluizenaars die we de dag van vandaag kennen. In die tijd werden kluizenaars aanschouwt als woestijnvaders die hun doelbewust afzonderden van de woestijn. Deze vluchtten vooral voor de plaatselijke christenvervolgingen. Door afzonderen ontdekten ze dat ze erg konden genieten van de stilte, en zo beter hun rituele gebeden konden vormen.
Middeleeuwen
In de middeleeuwen zien we een zeer sterke opkomst van kluizenaars die zich in Europa vestigden. Vaak zonderden ze zich niet zo ver van de bewoonde wereld af, maar wel op subtiele plaatsen, zoals hoog in de bergen. Men merkte heel wat verschillen tussen de kluizenaars. Hierbij zien we 2 verschillende soorten waarvan de ene soort zich vooral nuttig maakte als raadgevers van onder ander edelen en vorsten. Anderen hielden het lieven wat eenvoudiger, zij waren niet zo hoog aangeschreven maar hielden van de doodgewone zaken zoals enkel bidden en zorgen voor het onderhoud van hun verblijfplaats.

Kluizenaars de dag van vandaag:


Bibliografie:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200217_04853023
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heremiet_(monnik)#/media/Bestand:Bunge.jpg
https://www.wikiwand.com/nl/Kluizenarij

Reacties

Populaire posts