Belangrijke beroepen doorheen de geschiedenis

Ik sloot mijn laatste post af met de zin '20uur een tijd waaraan je even aan niks moet denken, behalve aan de moedige mensen die ervoor zorgen dat onze wereld blijft doordraaien... Mensen die er dagelijks voor ons zijn. In deze post zal ik er één beroep uitkiezen, die we deze tijd naast vele andere jobs meer dan nodig hebben.


Verpleegkundigen doorheen de geschiedenis
Bij dit beroep hoef ik geen uitleg te geven, hoe zeer we deze mensen in deze tijd nodig hebben. Na wat opzoekingswerk verricht te hebben ontdekte ik dat er een hele geschiedenis achter het beroep volgt. Al in de jaren 2000 voor Christus duiken er enkele onschuldige handelingen die de medische wereld op poten zette. Zo begon er in die tijd een toenemende belangstelling voor hygiëne te ontstaan. Het waren vooral familieleden die voor elkaar zorgden in minder gezonde tijden. in Babylonië werd er toen al een link gelegd die de kleur wit kon combineren met de zorg.

Vanaf de jaren 500 voor Christus werd er steeds meer belang gehecht aan verzorging. Dit begon in India, daar richtten ze enkele gasthuizen op waarin zieken werden opgenomen en behandelen. De zorgverleners in deze gasthuizen werden dan vooral ingezet om zieke patiënten te wassen en indien nodig masseren zodat ze de pijn kunnen bestrijden.

In de vroege middeleeuwen nam de verpleegkunde een andere manier in, zo werden de oorspronkelijke kloosters gebruikt als 'ziekenhuis', al had de betekenis van ziekenhuis nog niet de betekenis die wij er nu aan toekennen. Deze klooster gasthuizen zijn tot op heden een grote invloed op de huidige verpleegkunde. In deze rijd was er een belangrijke geneesheer, genaamd Hippocrates, met zijn theorie 'zieken worden veroorzaakt doordat mensen niet gehoorzaamden aan de natuurweten ' op deze theorie is er heel veel kritiek gekomen, zo zou de bevolking ervan uitgaan dat sommigen macht hadden  om enkele zieke slachtoffers te maken vanop afstand.
Hippocrates
Het dateert pas van in de late middeleeuwen dat de eerste echte ziekenhuizen zijn ontstaan. Met de opkomst van onder andere de pest en lepra waren ziekenhuizen meer dan nodig! De bekendste ridderlijke verpleegorde in die tijd was de orde van Sint-Lazarus die begaan was met de melaatsen en mensen met lepra. Daarentegen was er ook een burgerlijke verpleegorde namelijk: De orde van de begijnen, dit waren zorgverleners die aan huis gingen.

Melaatse ridder



Sinds 1500 ging men meer naar de mens als individu gaan kijken, hierbij werd elke ziekte afzonderlijk gecategoriseerd afhankelijk van de ernst. Zo werden mensen die in aanraking kwamen met ziektes zoals de pest in een afzonderlijk gasthuis geplaatst. Door opkomsten van heel wat oorlogen in Europa was de zorgvraag groter dan de hulp die men kon bieden, daardoor was er een opmerkelijk grote achteruitgang van de kwaliteit van de toenmalige gasthuizen.



In 1875 was er een verpleegster genaamd 'Nightingale Florence' die het beroep verpleegkunde naar de top bracht, sindsdien is het beroep uitgesproken als een volwaardig beroep.


                                                                    

Als we kijken hoe ver we nu al staan in de medische wereld hebben we al zeer grote stappen gezet! Zeker in tijden zoals vandaag de dag moeten verpleegkundigen, zorgkundigen, dokters hard werken voor de gezondheid van de medemens!

Bronnen:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/72104-geschiedenis-van-de-verpleegkunde.html
https://www.ocmwgent.be/assets/documents/Archief/Verplegen%20door%20de%20eeuwen%20heen.pdf
http://www.tempeliers.be/lazarus_algemeen.html

Reacties

Populaire posts