Exact 100 jaar geleden

Toen ik op het internet aan het zoeken was naar vorige epidemieën, vond ik een speciaal artikel genaamd 'aan het begin van de twintigste eeuw stierven mensen aan de hikziekte'.

'Januari 1920'
‘24 uur, somwijlen enkele etmalen achtereen, onophoudelijk, bijkans na iedere minuut, luid hikken’

'Februari 1920'
Nederland: 'De hikziekte blijkt zich overal in het land voor te doen.'

'Maart 1920'
' De eerste sterfgevallen volgen elkaar snel op' 

Kranten stonden vol, mensen leefden met angst. Na de net overwonnen Spaanse griep kreeg men ik verschillende landen te maken met de mysterieuze 'hikziekte'. 

Ikzelf had voor 10 minuten geleden hier nog nooit van gehoord. De hikziekte heeft geen enkele symptomen uitgezonderd hikaanvallen die zich uren, of in bepaalde gevallen zelf dagen voordeden. Er was nog geen sprake van een epidemie, er waren enkele sterfgevallen, maar men kon niet spreken van een zeer ernstige ziekte. 

'Januari 1921'
' De hikziekte begint een epidemie te worden'

Plots was er een stijging van de aantal mensen die met de ziekte geconfronteerd werden. Hoewel het begon bij slechts enkele personen nam de ziekte al snel de bovenhand. Van tientallen mensen, werden er al honderden getroffen. In zo'n korte tijd dat mensen die in de zorg werkten niet iedereen medische hulp kon bieden. Enkel 12 keer per minuut (!) hikken was voldoende voor een medische opname. 
Al snel werden meerdere landen getroffen met deze epidemie, denk maar aan Italië, Polen, Zwitserland,..

Rond de periode van het jaar 1923 kon men eindelijk het licht aan het einde van de tunnel zien. Mensen hoefden niet langer bij een hikje vrezen voor het ergste. Tot op heden blijft het nog steeds een raadsel wat de oorzaak van deze epidemie kan zijn... Heeft het te maken met de Spaanse griep? Of is dit louter toeval? 

Het roept wel enkele vragen bij me op, dat net exact 100 jaar geleden in dezelfde periode mensen geterroriseerd werden met een epidemie. Blijft het voor ons bij het Corona virus of komen er binnen een aantal weken, maanden nog hier en daar enkele ziektes opduiken? Laten we hopen van niet..

De solidariteit van de medemens
'Walk on, walk on
With hope in your heart
And you'll never walk alone, you'll never walk alone' klinkt dagelijks om stipt 20uur luidkeels meegezongen door mijn dorp. Het is elke dag uitkijken naar dat moment. 20uur een tijd waaraan je even aan niks moet denken, behalve aan de moedige mensen die ervoor zorgen dat onze wereld blijft doordraaien… Mensen die er dagelijks voor ons zijn. Kippenvelmomentje...

https://www.quest.nl/maatschappij/geschiedenis/a29724876/twintigste-eeuw-stierven-mensen-aan-de-hikziekte/



Reacties

Populaire posts