Geruchten doen zich de ronde...


Gisteren hoorde ik op het nieuws dat enkele maatregelen zouden versoepelen.. 4 mei klinkt het, de dag waarop ons leven over iets meer vrijheid beschikt. De vraag waar iedereen zich nu hoogstwaarschijnklijk mee bezig houdt is of dit maar geruchten zijn of daadwerkelijk ook zo zal zijn. 

Ik kijk het meest uit naar het weerzien met mijn vrienden en familie, natuurlijk kunnen we nu wel contact houden via sociale media en face time, skype, zoom,... Het is een heel andere manier van communicatie. Normaal heb ik een redelijk vast weekschema: elke weekdag naar school, 2dagen in de week voetbal, elke zondag Chiro, elk weekend afspreken met vrienden,... Het is een beetje moeilijk om je wekelijkse gewoonten plots te moeten laten vallen, nu ja je raakt er wel gewoon aan.. Nu we allemaal in lockdown zitten komen er naast besmettingen ook heel wat mentale problemen opduiken. Denk maar aan mensen die alleen wonen, die nu al enkele weken niemand bij zich hebben...

Als ik hierbij aan een u allen bekende historische gebeurtenis link dan komt er bij mij meteen het verhaal van Anne Frank tevoorschijn in mijn gedachten. 

Wie is Anne Frank?
Home | Anne Frank Stichting
Anne Frank is geboren in Duitsland in 1929, samen met haar zus en ouders woont ze in Frankfurt. Anne Franks was Joods. In die periode gaat het in Duitslang niet zo goed qua werkgelegenheid, er is zeer veel armoede te bespeuren. Wanneer Hitlers partij meer en meer begint aan de macht te komen besloot het gezin om te verhuizen naar Amsterdam. De aan de macht komende partij had een wel uitgesproken mening (zie: haat) over de Joodse bevolking.


De onderduiking
In juli 1942 kregen een duizendtal Joden een brief om zich te melden in Duitsland voor een 'werkverruiming'. De Jodenvervolging liep als volgt: eerst vond er een identificatie en een isolatie plaats, nadien ging het over deportaties, dus een verplaatsing onder dwang van grote groepen mensen naar concentratiekampen. Door deze oproep vielen er heel wat discussies bij de Joodse gezinnen, ook in het gezin Frank want Anne's zus Margot had ook zo'n oproepingsbrief gekregen. Deze deportatie zou zorgen voor van elkaar gescheiden familieleden en afhankelijkheid van wildvreemde mensen. Door deze brief besloot het gezin Frank om onder te duiken. Al snel hadden ze met enkele betrouwbare pionnen uit hun netwerk een deal afgesloten om onder te duiken in het achterhuis aan het pand van Prinsengracht 263 waarbij de deur naar hun onderpand was verstopt achter een enorme boekenkast. Samen met vier andere onderduikers verbleven zij daar. Het leven daar was zeer zwaar, er was een schaarste aan voedsel. Maar ik dit werkte mentaal op hen, het leven daar was zeer uitputtend, zonder sociaal contact met de buitenwereld, in een donkere plek. 

Het Achterhuis (onderduikadres) - Wikipedia


De ontdekking
De familie Frank kon in het achterhuis 2 lange jaren onderduiken tot op een dag in 1944 toen ze betrapt waren en meteen werden meegenomen naar een kamp in Oost-Nederland waar men vandaaruit getransporteerd werden naar Auschwitz, hier vond het tragisch overlijden van Anne’s mama plaats. Anne en Margot werden nadien meegenomen naar een concentratiekamp in Bergen-Belsen waar ook zij overleden. De enige van het gezin die de kampen overleefden was Otto Frank, de vader van Anna. Hij keerde nadien terug naar Amsterdam.
Britse koningin bezoekt Bergen-Belsen in juni | NOS





https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/verdieping/de-twee-versies-van-annes-dagboek/

https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/wie-is-anne-frank/

Reacties

  1. Dag Femke

    Leuk dat je de vergelijking maakt tussen de eenzaamheid van Anne Frank en van wat wij nu beleven. Dit is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, want wij mogen nog af en toe naar buiten, maar toch een leuke vergelijking. Ik heb wel één tip, de titel "de onderduiking" staat in het wit omkaderd. Ik denk dat dit een foutje was bij het typen. Voor de rest echt een interessante post en doe zo verder!

    Groeten
    Loena

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Loena!

      Leuk dat je een positieve reactie hebt op mijn post! Bedankt voor de tip, dit was inderdaad een typfoutje.

      Groetjes
      Femke

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts