Depressie in tijden van corona


'Coronacrisis leidt tot angst en depressieve stoornissen' zien we in een onlangs verspreid artikel van Het Laatste Nieuws. Hierin zie ik enkele voorkomende aspecten die ik in mijn vorige posts verwerkt heb, zoals het minder hebben van sociaal contact in deze tijd. In deze post neem ik jullie graag mee terug naar de vroege geschiedenis, waar al enkele symptomen van depressie voorkwamen.

Als we ver terug keren in de tijd zien we dat depressies al heel vroeg ontstaan zijn. Doorheen de jaren merken we verschillende vormen op die gepaard gaan met andere benamingen dan hoe we een depressie in het hedendaagse leven kennen. Het begint allemaal in de prehistorie waarin we ze tactisch gezin nog niet zo ver stonden met de wetenschap als de dag van vandaag. In de prehistorie werd een persoon met een ‘depressie’ aanschouwt als een persoon die ongewone bovennatuurlijke krachten bezit. Er heerste een serieus grote angst voor deze personen waarin omstaanders geen andere oplossing vonden dan een gaatje in hun schedel te boren, in de hoop zo kwade geesten uit het lichaam te laten verdwijnen. 

Gat in schedel voor bestrijding kwade geesten

Inzicht van Hippocrates
In een vorige post vermeldde ik de naam Hippocrates al eens kort met zijn theorie over zieken. Ook in verband met depressies zien we dat Hippocrates een belangrijk aandeel had waarbij het de gedachte van bovennatuurlijke krachten volledig schrapte. De vorm van een algemene ziekte werd bepaald door de 4 lichaamssappen: slijm, bloed, zwart gal en geel gal. Wanneer deze 4 sappen in evenwicht waren sprak hij van een gezond mens. Iemand met een depressie had een melancholische aandoening, waarbij de mens een te hoge productie aan zwart gal in zijn/haar lichaam heeft.


Nieuw inzicht start in de 17e eeuw
Zaken die Hippocrates beschreef word in de tijd van vandaag nog altijd als correct beschouwd. In de 17e eeuw komen een geleerd man genaamd Burton met een manier om de toen genaamde melancholie (nog steeds dezelfde benaming zoals die van Hippocrates) te kunnen bestrijden. Enkele zaken waardoor mensen zich beter in hun vel konden voelen was door middel van gezond eten, muziek, slapen en praten.
 
Boek Burton
Ontstaan naam depressie
In de 18e eeuw zien we enkele andere zaken in het menselijk lichaam die de toenmalige melancholie konden doen opkomen, denk maar aan een gebrek aan energie en een vertraagde bloedcirculatie. Van hieruit zagen we al af en toe de naam depressie opduiken. Vanaf de 19de eeuw werd het woord depressie aanschouwt als een erkende term.

Kreapelin (20ste eeuw)
In de 20ste eeuw duikt er nog een nieuwe theorie op, waarin Kreapelin, een Duits psychiater beweert dat depressies niet enkel lichamelijk bepaald kunnen worden, maar ook psychisch, in onze gedachten. In zijn theorie had hij het over het feit dat er naar zowel interne factoren, binnen de persoon zelf als naar externe factoren moest gekeken worden. Doorheen de gehele geschiedenis duiken er overal vele theorieën op over een depressie, maar tot op heden kunnen we nog steeds niet bedenken welke nu precies de enige juiste en ook beste is.

Bronnen:
https://historiek.net/van-melancholie-naar-depressie/63783/
www.depressiemedicatie.nl/achtergrond/geschiedenis-van-depressie

Om met een positieve noot af te sluiten wil ik graag eindigen met een liedje die ik zeer toepassend vind. Aan iedereen die deze post lees wens ik jullie het beste toe in deze tijden, en vergeet niet, het is moeilijk maar met z'n allen kunnen we het!!

Bob Marley- Don't worry be Happy
Don't worry, be happy ❤





Reacties

Populaire posts