Dierenziektes

In deze posts ga ik het hebben over verschillende epidemieën die veroorzaakt worden door dieren. 

COVID-19:
Er bestaat heel wat theorieën over Covid-19, in deze theorie blijkt het dat het virus waarmee allemaal de dag van vandaag (on)rechtstreeks mee getroffen worden blijkt veroorzaakt te zijn door SARS-CoV-2. SARS-CoV-2, dit vinden we terug bij de met uitsterven bedreigde schubdieren in Azië, deze is op zijn beurt drager die het overkrijgt via contact met vleermuizen. 

EBOLA:
Dit is wellicht bij jullie een algemeen gekende ziekte. Maar wist u dat de oorzaak van deze ziekte ook een dier is? Wel hoewel deze ziekte vooral in Zuid-Afrika weer te vinden die vele slachtoffers maakte. Volgens theorieën word deze ziekte ook veroorzaakt door vleermuizen, wanneer vleermuizen andere dieren gaan bijten dan kan dit dier ook drager worden van de ziekte.

Hoe komt deze ziekte dan bij de mens terecht?
Dit is bij de mens rond 1976 voor het eerst voorgekomen door deze dieren op te eten. Deze heeft zo'n 28.000 slachtoffers gemaakt waaronder ongeveer de helft eraan gestorven is.

VOGELGRIEP:
Nog een bekende... de vogelgriep. Hieronder zijn er veel verschillende soorten maar de bekendste is de Mexicaanse griep. Deze is ontstaan in de Mexicaanse varken industrie in 2009. De Mexicaanse griep kwam vooral voor bij onder andere varkens, maar daarnaast ook bij mensen en vogels. Het maakte op zijn beurt ook miljoenen slachtoffers, en jammer genoeg kreeg de economie enkele rake klappen, vooral de pluimvee en varken industrie kreeg het zwaar te verduren.

SARS:
Een blijkbaar bekende, maar voor mij onbekende epidemie is het SARS. Dit is een virus die de luchtwegen aantreft. Deze werd vooral besmet door ouderen en kwetsbaren. Deze ziekte word ook veroorzaakt door een vleermuis. Maar in dit geval is de vleermuis niet de oorspronkelijke veroorzaker van de epidemie. De oorsprong ligt bij de Civetkatten die verkocht werden in HongKong. Deze ziekte heeft men relatief snel kunnen in bewang kunnen houden, het heeft 'maar' 8000 slachtoffers gemaakt waarvan 10% is overleden. Al zijn dit er jammer genoeg 8000 te veel...

Civetkat

MERS:
Mers is een ziekte die ademhalingsproblemen veroorzaakt. Ook hier geeft men de schuld aan de vleermuizen, die waren op hun beurt besmet door dromedarissen in het Midden-Oosten. Ook heeft men deze ziekte relatief snel onder bedwang kunnen houden, want het treft maar zo'n 1219 slachtoffers waarbij bijna de helft (449) is overleden. 

Bronnen:
https://businessam.be/de-5-bekendste-dierenziektes-die-net-zoals-covid-19-een-epidemie-veroorzaakten/
 

Reacties

Populaire posts