Overal Corona

Het coronavirus maakt niet enkel mentale en fysieke slachtoffers. 'Belgische economie krijgt grootste klap sinds 1908' klonk het enkele weken geleden in verschillende krantenartikelen. Onze economie word door de crisis zwaar getroffen, in de geschiedenis zijn er al enkele momenten van financiële crisissen vastgesteld, maar waren deze vergelijkbaar met deze die we de dag van vandaag meemaken??

Uit een studie van de 4 grootbanken van België blijkt dat alhoewel we nog lang niet aan het einde van het jaar 2020 kunnen denken, dat deze nu al hoog opgeschreven staat voor een 'rampjaar' qua economisch vlak. Nu de winkels, bedrijven,... weer open mogen gaan gaat dit een zeer gunstig gevolg hebben voor economie, maar dit pakt niet weg dat deze al heel wat schade heeft opgenomen de laatste weken/ maanden. Ondanks dat er elke bank wat uiteenlopende cijfers verwacht kunnen we het gemiddelde van de 4 banken eens van dichterbij bekijken. Gemiddeld gezien zit de kans er dik in dat onze Belgische economie (ondanks de versoepeling van de maatregelen) een goeie 4,75% zal krimpen dit jaar. Als we ons focussen op de Europese economie algemeen dan word er daar een krimping van 7,5(!)% verwacht, terwijl we voor een sterke groei van 1,2% stonden. 
Als we de Belgische cijfers vergelijken met vorige economische moeilijkheden dan zien we dat een sterke krimping van 4,75% dateert van het jaar 1908. Wanneer we dit cijfer gaan vergelijken met de bankencrisis eind 2008, zien we dat er toen in de Belgische economie een lagere krimping van 2% plaats vond, zo kunnen we besluiten dat de coronacrisis een zeer erge impact heeft nagelaten op de economie. 


Wat dan met de Grote depressie in de jaren 30?
De Grote Depressie sleepte 4 jaar aan, deze had zeker ook een grote impact op de economie. Hoewel dit meerdere jaren aansleepte. Gedurende deze gehele periode van 4 jaar vond er een economische krimping van 9,8%. Als de grootbanken in hun studie gelijk hebben dan zal het niet zo'n vaart lopen als waagde één bank zich wel met een gewaagde uitspraak dat deze door de corona crisis 9,5% zou dalen. Deze cijfers zijn wel opgemaakt toen de versoepeling van de maatregelen die de economie goed zullen nog niet bekend was. 

Maar don't worry buiten alle nadelen die corona met zich meebrengt staan samen we sterk!! Aan iedereen die het moeilijk heeft wil ik jullie nog even doen herineren aan mijn eerste post waarmee ik af sloot met mijn favoriete liedje in moeilijke tijden. 


                                                      You'll never walk alone!😇


Bronnen:
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/economie/belgische-economie-krijgt-grootste-klap-sinds-1908/10218445.html
https://www.hln.be/de-krant/zwaarste-terugval-voor-belgische-economie-sinds-1908-pas-tegen-zomer-van-2022-weer-op-niveau-van-voor-crisis~aa683234/

Reacties

Populaire posts