What's in a name

Vandaag ga ik heb het hebben over een woord die jij en ik al enkele maanden meermaals per dag moeten aanhoren, een woord waarvan we de naam stilaan beu beginnen te worden: QUARANTAINE! 


Voor de COVID-19 periode was ik nauwelijks bekend met het woord quarantaine. Hoewel de dag van vandaag iedereen weet wat de precieze betekenis is van het woord neem ik jullie graag terug in de tijd om deze term nog eens extra te verduidelijken. We zien de term quarantaine al heel vroeg in de samenleving kort verschijnen. Als we kijken naar de tijd waarin Justinianus 1, aan het roer stond van de Byzantijnse bevolking, dan zien we dat er in de 6de eeuw wat misbruikt werd gemaakt van de quarantaine. Deze term werd voornamelijk gebruikt om buitenlandse- en niet-christelijke volken buiten te sluiten, doordat zij toen werden aanzien als veroorzakers van de pest. 

Justinianus

Als we terug gaan naar de 14de eeuw, dan zien we daar een eerste echte aanraking met het woord quarantaine zoals wij deze de dag van vandaag kennen. Het werd uitgevonden in Italië tijdens de periode van de pest. Hoewel men in het Italiaans werd uitgesproken als 'quaranta giorni', zijn wij meer bekend met de Franse vorm van dit woord, wat veertig dagen betekend. 

Vanwaar de vertaling veertig dagen? 
Voor de precieze 40 dagen is er tot op heden nog geen verklaring voor gevonden. We zien de eerste aanraking voor het woord terug in Venetië, toen de pest wereldwijd uitbrak. Hoewel Venetië bekend was om zijn haven, waar er steeds veel bemanning aan wal stond raakte een deel van de bemanning in tijden zoals we ze vandaag zouden kennen een tijd tijdelijk werkloos. Wanneer ze op de haven goederen verkregen van andere steden/ landen waar er een uitbrak van de pest bekend was waren ze verplicht om 40 dagen in quarantaine te leven. Religieus gezien kan dit gelinkt worden aan Jezus, die ook zoveel dagen afgezonderd zijn tijd in de woestijn vertoefde. Sinds deze periode zien we de quarantainemaatregel steeds meer toenemen in verschillende Europese landen, buiten Italië. Door deze toenamen werden niet enkel mensen die onrechtstreeks in contact zijn gekomen met zieken, maar ook zieken zelf geïsoleerd. 

Quarantaine de dag van vandaag:
Deze term is in de medische wereld zeer belangrijk geworden. In de 19de eeuw zien en een nog meer gekendere vorm van quarantaine waarvoor deze term nog steeds wordt gebruikt. Louis Pasteur ontwikkelde in 1861 een belangrijke theorie die we aan de term kunnen linken. Met zijn kiemtheorie wou hij de mensheid bewijzen dat bacteriële ziekten konden overgegeven worden. Een bekende medicus van in de 19de eeuw Robert Koch ging met deze theorie aan de slag, en ontdekte als snel een bacteriële ziekte die zich snel kon verspreiden onder mensen, namelijk tuberculose. 
Louis Pasteur

Bronnen: 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Quarantaine
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/verbannen-of-opsluiten-de-geschiedenis-van-quarantaine
https://nl.wikipedia.org/wiki/Justinianus_I

Reacties

Populaire posts